Födosök i vildmarken (läs; flum i östra London)

I söndags gjorde jag och Danny världens knäppaste grej. Vi gick nämligen på en vandring i vildmarken (okej inte vildmarken, men ett stort grönområde i östra London) där man fick lära sig om vilka växter man kan äta och vad man kan använda som medicin.

Låter det flummigt? Det var ganska flummigt. Så här såg det ut!


Killen med de yviga gesterna var "matspecialisten" och drog upp diverse nässlor, blommor och märkliga blad ur marken och sa saker som "åh den här hade jag i en piffig sallad förra veckan tillsammans med...." (fast på engelska förstås). De hade inte räknat med att så många människor skulle komma och insåg ganska snabbt att det var svårt att göra sig hörd inför en publik av 100 (!!!) scout wannabes. De delade därför upp gruppen i ett matlag och ett medicinlag. Eftersom gubben med de yviga gesterna verkade ganska jobbig bestämde jag att vi skulle följa med den mer sympatiska medicintjejen.
 

Hon hette Rashika och kunde allt om växter. Bäst var förstås att hon visste också precis vad man kunde äta, men hon visste också hur man kunde använda de olika växterna för att bota/lindra diverse problem.


Nu har jag förstås glömt bort vad den här växten hette, men jag vet att den är ganska god och är jättebra att äta eller göra te på om man har problem med lungorna. Den hjälper till exempel mot bronkit och när man kanske har slutat röka och behöver läka lungorna.


Det här är mugwort (gråbo på svenska). Förr använde man den mycket som en bitter krydda till kött och fisk och innan man började använda humle, brygde man även öl med den här växten. Den är ganska bitter, men funkar ändå att ha i sallad eller i soppor. Rashika sa att det är viktigt att äta mycket bittra grönsaker för det hjälper till med matsmältningen.
Mugworts medicinska områden är många, men främst har den användts som lätt lugnande när man känner sig orolig eller är deppig. Brygger man starkt te på den stimulerar det även hjärnan så att man drömmer spexiga drömmar. 



Sen kom solen fram och allt blev liksom tusen gånger härligare. Vi gick runt i tre timmar och tittade på alla möjliga blommor och blad. Lärde oss att hagtorn fungerar som hjärtmedicin, fläderträd mot hösnuva och att ungefär allt går att äta. Vi hittade också vettiga grejer som vilda kryddor och ruccola!


Hur fint var det inte? Hade tusen sommarkänslor och tyckte det var heltoppen att få promenera runt på fina ställen samtidigt som man fick lära sig något. Lära sig grejer = coolt. 

Turen nådde sitt slut vid ett café i Springfield Park och möra i benen slog vi oss ner med lite mezetallrikar i solen.
 
Jag känner att jag vill göra det här ungefär varje helg, men tyvärr var det här bara ett årligt jippo så jag får vänta ända till nästa år för att få göra det igen. Kan dock verkligen rekommendera att åka till Lea Valley bara för att kanske äta picnic, utöva någon slags sport (om man tycker det är kul) eller ta med sig en flora och lära sig allt det här själv. Det fanns galet mycket björnbärsbuskar, vild ruccola och kryddor som växte lite var stans så åk dit, ha trevligt och plocka lite grejer till middagen.

Kommentarer
Postat av: Frida

Shit vad nice!

Svar: Så himla kul och nördigt! haha!
MittHogwartsliv

2013-05-24 @ 18:42:49
URL: http://vadupp.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0